Tuesday, 1 August 2017

Udang Tepung Gebu

Semenjak bergelar isteri ni ateeq cuba develop beberapa hobi baru and one of them is memasak. Haha ayat isteri-isteri sangat hobi memasak. Hahaha. To tell you the truth, sebelum kahwin, ateeq sangat tak suka memasak, tak suka duduk dapur sebab dapur ni panas. (hint nak suh zack pasang aircond kat dapur) bahahaha I wish. Tapi semenjak bergelar isteri ni, ada timbul rasa kepuasan pulak bila kita masak. Mungkin sebab zack ni jenis makan bersungguh apa yang ateeq masak walau rasanya pelik. Im still learning hokey



Disebabkan lepas kahwin ni baru reti nak masak, guru ateeq mostly google (kalau mama and ummi takde). Kita kan berada di dunia hujung jari, so google lah segala menda kita nak tahu include cara nak memasak. Haha. So nak dijadikan cerita, a few days ago zack ada mention about his favorite udang celup tepung yang dia selalu order kat kedai makan santai kat kuantan. He asked me bila ateeq nak masak untuk dia. Well, being a good wife (flips tudung) terus google resepi kat youtube.


Kebetulan masa tu kat rumah mama, (rumah mama semua ada and of course udang pun banyak) haha ateeq terus try buat. First try tak menjadi sebab fry guna pan, second try pakai kuali baru jadi sebab udang betul-betul tenggelam. Please take note I tengah berlagak I boleh masak menjadi. Mama sahkan menjadi hokey. Hahaha



gambar ihsan google. ateeq excited sangat buat tak sempat bergambar.




If you guys nak tahu cara, I share resepi kat bawah.

Bahan-bahan:

·                20 - 30 ekor udang
·                80 gram tepung gandum
·                100 ml air
·                1 sudu kecil baking powder
·                sedikit garam


Cara Membuatnya :

1.              Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk. (ateeq tapis dulu tepung tu)
2.              Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
3.              Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus. (lagi lama perap lagi kembang tepung tu)
4.              Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
5.              Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering. kalau basah boleh meletup minyak
6.              Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
7.              Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
8.              Bahagian ekor tidak perlu bersalut tepung.
9.              Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
10.           Angkat dan toskan.



Then hidang dengan sos cili thai or sos cili biasa. Nak lagi sedap, hidang sekali dengan mayonis. Hehe. Bila buat sendiri ni lagi puas hati. Dapat makan banyak dari makan kat kedai. Yedop? Disebabkan excited buat menjadi, habis satu bekas udang ateeq pakai buat ni. Hahaha.


Oh by the way, if korang nak udang tu lurus memanjang, potong sikit belah udang membengkok tu. Potong 3 tapi jangan sampai putus, cukup kita nak luruskan.


kat sini. potong 3 sikit je. 




Selamat mencuba  ;)



No comments:

Post a Comment