Semenjak bergelar isteri ni ateeq cuba develop beberapa hobi
baru and one of them is memasak. Haha ayat isteri-isteri sangat hobi memasak.
Hahaha. To tell you the truth, sebelum kahwin, ateeq sangat tak suka memasak,
tak suka duduk dapur sebab dapur ni panas. (hint nak suh zack pasang aircond
kat dapur) bahahaha I wish. Tapi semenjak bergelar isteri ni, ada timbul rasa
kepuasan pulak bila kita masak. Mungkin sebab zack ni jenis makan bersungguh
apa yang ateeq masak walau rasanya pelik. Im still learning hokey
Disebabkan lepas
kahwin ni baru reti nak masak, guru ateeq mostly google (kalau mama and ummi
takde). Kita kan berada di dunia hujung jari, so google lah segala menda kita
nak tahu include cara nak memasak. Haha. So nak dijadikan cerita, a few days
ago zack ada mention about his favorite udang celup tepung yang dia selalu
order kat kedai makan santai kat kuantan. He asked me bila ateeq nak masak
untuk dia. Well, being a good wife (flips tudung) terus google resepi kat
youtube.
Kebetulan masa tu kat rumah mama, (rumah mama semua ada and
of course udang pun banyak) haha ateeq terus try buat. First try tak menjadi
sebab fry guna pan, second try pakai kuali baru jadi sebab udang betul-betul
tenggelam. Please take note I tengah berlagak I boleh masak menjadi. Mama
sahkan menjadi hokey. Hahaha
If you guys nak tahu cara, I share resepi kat bawah.
Bahan-bahan:
·
20 - 30
ekor udang
·
80 gram
tepung gandum
·
100 ml
air
·
1 sudu
kecil baking powder
·
sedikit
garam
Cara Membuatnya :
1.
Masukkan
tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk. (ateeq tapis dulu
tepung tu)
2.
Masukkan
air dan kacau rata supaya tidak berketul.
3.
Biarkan
selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
(lagi lama perap lagi kembang tepung tu)
4.
Udang di
bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.
5.
Keringkan
udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering. kalau basah boleh meletup minyak
6.
Panaskan
minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
7.
Pegang
bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
8.
Bahagian
ekor tidak perlu bersalut tepung.
9.
Masukkan
ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
10.
Angkat
dan toskan.
Then hidang dengan sos cili thai or sos cili biasa. Nak lagi
sedap, hidang sekali dengan mayonis. Hehe. Bila buat sendiri ni lagi puas hati.
Dapat makan banyak dari makan kat kedai. Yedop? Disebabkan excited buat menjadi,
habis satu bekas udang ateeq pakai buat ni. Hahaha.
Oh by the way, if korang nak udang tu lurus memanjang, potong sikit belah udang membengkok tu. Potong 3 tapi jangan sampai putus, cukup kita nak luruskan.
kat sini. potong 3 sikit je.
Selamat mencuba ;)
No comments:
Post a Comment